April 28, 2017 | RO | EN

 

Incepand din luna august 2013, site-ul ijc.md nu se mai actualizeaza. Toate informatiile despre activitatile curente ale Centrului pentru Jurnalism Independent le puteti gasi pe noul portal media Media-azi.md. Va multumim.

 

Prima pagina
Despre CJI
Calendar
Instruire
Departamentul Juridic
Cercetare si publicatii
Revista Mass Media
Centrul de Resurse
Contacte
Productie 

Prima pagina
Referendumul constitutional discutat de experti si jurnalisti la Clubul de Presa PDF Print E-mail
03.02.2012 / Necesitatea organizarii unui nou referendum si modificarii Constitutiei au fost subiectele abordate la sedinta Clubului de Presa, organizata de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), la 2 februarie, la Rezina. 

Experţii prezenţi la Clubul de Presă au avut opinii contradictorii vizavi de intenţia Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) de a organiza un nou referendum constituţional. Vitali Catana, expert în drept constituţional, este de părere că referendumul nu va mai avea loc, deoarece există semnale din partea unor politicieni precum că s-ar profila anumite soluţii pentru alegerea preşedintelui ţării.

Editorialistul Nicolae Negru precizează însă că ideea în sine a referendumului nu este rea, dar AIE nu a epuizat toate posibilităţile de alegere a preşedintelui. „Atunci când AIE va identifica şi propune grupului parlamentar al socialiştilor un candidat neafiliat, vom putea spune că s-au epuizat toate soluţiile de alegere a preşedintelui”, a declarat Nicolae Negru.

Pavel Postică, expert Promo-Lex, şi-a exprimat scepticismul în privinţa organizării referendumului în această primăvară, deoarece AIE s-a grăbit şi a compromis astfel ideea de referendum. Prin intermediul referendumului AIE vrea să rezolve 2 probleme: alegerea şefului statului şi acordarea unui vot de încredere din partea populaţiei, ca AIE să rămână la guvernare.

O altă temă discutată de participanţii la Clubul de Presă a fost necesitatea modificării Constituţiei. Vitali Catana, expert în drept constituţional, a menţionat că dacă se renunţă la ideea de a organiza referendumul, va fi nevoie de revizuirea Constituţiei, şi anume a articolului 78 cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui.

Pavel Postică, expert Promo-Lex, a explicat că este nevoie de modificarea cadrului legislativ prin intermediul referendumului, şi anume şeful statului să fie ales direct de către cetăţeni şi să fie micşorat pragul de 2 ani, ce trebuie să expire de la organizarea ultimului referendum, ce a avut loc în septembrie 2010.

La finalul şedinţei, Nicolae Negru a remarcat că identificarea unui candidat şi alegerea preşedintelui ţării sunt posibile. Astfel, AIE ar putea soluţiona problema alegerii preşedintelui atât de necesară în primul rând pentru dezvoltarea economică a ţării.
La Clubul de Presă au participat experţi, analişti şi jurnalişti de la Chişinău, Rezina şi Şoldăneşti.

Clubul de presă a fost organizat de CJI în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţilor mass-media de a reflecta subiectele de interes public”, cu susţinerea financiară a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului.
  Bookmark and Share

< Prev   Next >

 

 

| Copyright 2007 | Centrul pentru Jurnalism Independent